Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Βρε, βρε, βρε η DIA

Αντιγράφω από τον σημερινό τύπο. Με ολίγη χαιρεκακία, ομολογώ. Κι αν, μάλιστα, αυτά τα 5,19 εκ € επιστρέφονταν με κάποιο τρόπο στους καταναλωτές, τότε θα ήμουν πραγματικά χαρούμενος. Βέβαια, τώρα κινδυνεύουμε ως καταναλωτές να πληρώσουμε -εκτός από τις τιμές που εναρμονισμένα χρέωνε η DIA- και το πρόστιμό της μέσω της επιβάρυνσης των τιμών, εννοείται. Αλλά, δε βαριέσαι. Όταν τρώει κάποιος απο δαύτους ένα πρόστιμο, λειτουργώ σαν τον τύπο από τη διαφήμιση της SEAT. Θέλω να τ’ ακούω…

Αλλά, θα ήθελα να κάνω και μια πρόταση στο Δον … Φώλια. Γιατί, εκτός από το πρόστιμο, δεν υποχρεώνει όλους αυτούς τους … κυρχανατζήδες να αναρτούν επί ένα τρίμηνο την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ευδιάκριτη θέση στα μαγαζιά τους; Κάτι σαν … “πίσσα και πούπουλα”, δηλαδή.
“Πρόστιμο 5,19 εκατ. ευρώ στη DIA Hellas επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού

ΑΘΗΝΑ (ΑΠΕ)
Πρόστιμο 5.192.346 ευρώ καλείται να πληρώσει η εταιρεία DIA Hellas, διότι, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ως δικαιοπάροχος καθόριζε τις τιμές λιανικής του δικτύου των δικαιοδόχων της (καταστημάτων franchising), γεγονός που αντιβαίνει στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η έκπτωση που χορηγούσαν οι προμηθευτές στη DIA και ήταν 20% - 25%, δεν περνούσε στα καταστήματα franchising και κατά συνέπεια στους καταναλωτές.
Στην ακροαματική διαδικασία παρουσιάστηκαν στοιχεία, που αποδείκνυαν ότι σε περιπτώσεις που η DIA αποφάσιζε να κάνει προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα, τα εμπορικά περιθώρια για τα καταστήματα μετατρέπονταν σε αρνητικά.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώνει ότι είναι σαφέστατα υπέρ και αντιλαμβάνεται πλήρως την χρησιμότητα των discount super market και των χαμηλών τιμών, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες του ανταγωνισμού, η απαγόρευση καθορισμού τιμής είναι γενικής εφαρμογής και δεν μπορεί να εξετάζεται υπό το πρίσμα των χαμηλών ή των υψηλών τιμών.
Η Επιτροπή έκανε δεκτές τις αιτιάσεις της σχετικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση εφαρμόζοντας την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κάθετες συμπράξεις.
Κατέστησε εξάλλου σαφές ότι συμφωνίες δικαιόχρησης (franchising) δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων που προβλέπονται για όλες τις επιχειρήσεις στο δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, στο πλαίσιο μιας σύμβασης δικαιόχρησης, η υποχρέωση τήρησης από μέρους της δικαιοδόχου της εμπορικής πολιτικής της δικαιοπαρόχου, η συμμόρφωσή της στις οργανωτικές αρχές του συστήματος και ο σεβασμός της αρχής της ομοιομορφίας, ώστε να διασφαλίζεται η ταυτότητα και η φήμη του εν λόγω δικτύου, δεν απαλλάσσει τις συμβαλλόμενες εταιρίες από την τήρηση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Κανόνες που, ενώ επιτρέπουν τον καθορισμό από την δικαιοπάροχο ανώτατων ή προτεινόμενων τιμών για το δίκτυό της, της απαγορεύουν να καθορίζει άμεσα ή έμμεσα τις λιανικές τιμές των δικαιοδόχων της”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: