Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

…. Απόστολος σε (ποια;) αποστολή;

Καταγράφω τα όσα αναφέρονται ότι διεμήφθησαν στην ολομέλεια-εκδήλωση της «Ενωτικής {Πρωτοβουλίας».
Δεν πήγα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τοπική Οργάνωση Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, της οποίας είμαι γραμματέας, δεν προσκλήθηκε. Έτσι, λοιπόν, η «φυσική» και απόλυτα προσωπική παρουσία, δεν είχε κανένα νόημα πέραν της ενημέρωσης για όσα θα διαμείβονταν.
Η επιλογή μου αποδείχθηκε «σοφή». Αυτό δεν προκύπτει –κυρίως- από όσα είπε ο Αποστόλης Καλογιάννης, αλλά απ’ όσα αμετροεπή και προσβλητικά κάποιοι άλλοι υποστήριξαν για το ΠΑΣΟΚ χωρίς ο Αποστόλης Καλογιάννης ή κάποιος άλλος να νιώσει την ανάγκη να τους διακόψει ή, έστω, να τους απαντήσει.
Πέρα απ’ αυτό όμως, για όσους παρακολουθούν καθημερινά τα τεκταινόμενα, η «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη. «Πάμε μόνοι μας. Αν θέλετε εσείς οι άλλοι, απεκδυθείτε της πολιτικής εκφράσεως και ενωθείτε μαζί μας». Μάλιστα. Κι αυτό διότι επιθυμούν να είναι ο «πυρήνας» ενός νέου κινήματος.
Βέβαια, όλα αυτά τα έχω ξανακούσει. Όπως έχω ξανακούσει και τα επιχειρήματα του τύπου «εμείς είμαστε οι σωστοί και οι πολιτικά ορθά σκεπτόμενοι, οι άλλοι είναι που πρέπει να αλλάξουν πολιτική». Μόνο που, θα πρέπει να το θυμίσω αυτό σε κάποιους, αυτές οι λογικές περισσότερο σηκώνουν τείχη παρά φέρνουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πιο κοντά στη συγκρότηση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη ο τόπος.
Από την άλλη, κάποιοι φρόντισαν να παραβρεθούν ως «μέλη μιας ορχήστρας» που, όπως είπε κι ο Καλογιάννης, «έχει προβλήματα». Το κατέγραψε κι ο Γιαννακόπουλος στο σχόλιό του στον «Η.Κ.».
Όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις συγκρότησης μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας θυμίζω πως περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός μεγάλου μπλοκ κοινωνικών αλλά και πολιτικών δυνάμεων. Ας μην ξεχνάμε, τουλάχιστον όσοι ελπίζουμε σ’ ένα διαφορετικό μέλλον, το πρόσφατο παρελθόν. Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» δεν προέκυψε από «παρθενογένεση». Κι ούτε ήταν φυσικό να συμβεί. Μακάρι να συνέβαινε, αλλά ….
Εν πάσει περιπτώσει, θα επανέλθω πιο εκτεταμένα. Προς το παρόν διαβάστε:
«Λαϊκή συμμαχία για ανατροπή στο δήμο
Την πρόταση για μια ευρεία συμμαχία στη βάση της αλλαγής στο δήμο της Λάρισας και με πυρήνα την Ενωτική Πρωτοβουλία, επανέλαβε χθες στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον απολογισμό της δράσης της παράταξης στα δύο χρόνια παρουσίας της, ο επικεφαλής της Απ. Καλογιάννης. Κάνοντας σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή για τις επιλογές της επανήλθε στο θέμα της κοινής δράσης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (κάτι που δεν έγινε στα δύο τελευταία χρόνια) υποστηρίζοντας πως μπορεί να προκληθεί μια νέα κοινωνική πλειοψηφία που ξεπερνάει τα κομματικά όρια. "Η Ενωτική Πρωτοβουλία εξελίσσεται σε ένα πόλο δημιουργίας της κοινωνικής πλειοψηφίας αυτής. Απευθυνόμαστε στους πολίτες όλου του πολιτικού φάσματος, πρέπει να συνενώσουμε σε θετική κατεύθυνση και να αντιστρέψουμε την κοινωνική απαισιοδοξία" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης και σημείωσε ότι τα κόμματα πρέπει να πεισθούν ότι αυτή είναι η μόνη προοπτική, πρέπει να ξεπεράσουν τις μέχρι τώρα πρακτικές τους και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
"Επωμιζόμαστε μεγάλες ευθύνες και θα τις αναλάβουμε. Οι δεσμοί μας με τους πολίτες δυνάμωσαν, οι σχέση μας με τις συλλογικότητες της πόλης ενισχύει το δημόσιο διάλογο και οι ξεκάθαρες πολιτικές μας προτάσεις για το δήμο της διαφάνειας, του ελέγχου της συμμετοχής, για το δήμο ανοικτό στους πολίτες, κεντρίζουν το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου φάσματος κοινωνικών δυνάμεων" είπε ο κ. Καλογιάννης και τόνισε ότι μέσα σ' ένα κλίμα σήψης και θυμού για τα όσα γίνονται γενικότερα, η Ενωτική Πρωτοβουλία μπορεί να καταφέρει να εκφράσει το νέο και να αποτελέσει τον καταλύτη μιας κοινωνικής συσπείρωσης μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα αλλάξει την πορεία του δήμου.
ΟΞΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο κ. Καλογιάννης πάντως επεφύλαξε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή κατηγορώντας την ότι παράγει μικρό έργο σε σχέση με τα διογκούμενα προβλήματα της πόλης. "Συγκεντρωτισμός, αδιαφάνεια, συμβιβασμοί, καμιά διάθεση ενεργοποίησης των πολιτών, υποβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου δημόσιες σχέσεις, δημιουργούν αδιέξοδα και αφαιρούν από την πόλη και τους πολίτες τη δυνατότητα για ένα πιο γρήγορο βηματισμό" είπε ο κ. Καλογιάννης ενώ μίλησε ακόμα για πλασματικούς προϋπολογισμούς, για μη σωστή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, για το θέμα του οικοπέδου της κεντρικής πλατείας, τις συμβάσεις παραχώρησης (Ξενία κλπ) αλλά και τις προτάσεις για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως και το θέμα του Πηνειού, τα οποία κατέδειξαν ότι η δημοτική δραστηριότητα δεν είναι στο σωστό δρόμο.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν τα μέλη της παράταξης, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης "Λαρισαίων Πόλις" συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του. Γ. Γιαννακόπουλος»
Κι ένα σχόλιο.
«Συσπείρωση
Για τη δημιουργία μας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας που ξεπερνάει τα κομματικά όρια, μίλησε ο επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Αποστόλης Καλογιάννης χθες στην εκδήλωση με αφορμή τα δύο χρόνια παρουσίας της παράταξης. Στο ακροατήριό του ήταν μάλιστα και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» Γιάννης Σάπκας, ο οποίος άκουγε με προσοχή τις προτάσεις του κ. Καλογιάννη.
Η παρουσία του κ. Σάπκα δεν ήταν έκπληξη. Νωρίτερα ωστόσο είχε εμφανιστεί στην εκδήλωση και ο Δ. Γεωργάκης. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην ίδια παράταξη, οι δυο τους νομίζουμε ότι δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα. Τώρα πως θα γίνει η συσπείρωση των δυνάμεων για την κοινωνική πλειοψηφία, όταν δεν μιλιούνται ανά δύο, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Γιαν»
Πηγή: «Ημερήσιος Κήρυκας», Σάββατο, 28/6/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: