Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Το «Νταρφούρ» είναι εδώ…

Το κατάλαβε τώρα ο Κοκκινούλης «τί» έκανε πουλώντας τον «Όλυμπο» στον Σαράντη; Θα του ζητήσει κανείς –ακόμη και νεοδημοκράτης- κτηνοτρόφος να κάνει την αυτοκριτική του για τη θέση στην οποία έφτασαν οι αγελαδοτρόφοι- κι όχι μόνον;
Ποια θέση; Για προσέξτε φράσεις: «θα σας παρακαλέσουμε», «δεν σας έχουμε δώσει κανένα δικαίωμα», «διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο», «ανθρώπινα σας καλούμε», «συνέχεια της συνεργασίας μας». Μήπως κάποιος πρέπει να επιστρέψει την αξιοπρέπεια και την περηφάναι σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Μήπως πρέπει κάποιος να ζητήσει συγγνώμη που τους έφτασε στο σημείο, αντί να διαπραγματεύονται για καλύτερες οικονομικές σχέσεις με τον Φιλίππου, να τον εκλιπαρούν να συνεχίσει να αγοράζει το γάλα τους;
Δεν ξέρω, αλλά αυτή η αγωνιώδης κραυγή των κτηνοτρόφων, όπως και το καθεστώς εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα της Ηλείας, μου θύμισαν τον Στάϊνμπεκ και τα «σταφύλια της οργής».
Αυτή η εξαθλίωση στην οποία σπρώχνουν τον κόσμο να ζήσει ή να συνηθίσει να ζει, αυτή η αδυναμία ή η συνενοχή, πολλές φορές, κομμάτων και ημών των πολιτών μη εξαιρουμένων, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν με ενδιαφέρει τι και γιατί μιλάνε οι δημοσκοπήσεις ή περί ποίων φωνασκούν στη Βουλή οι –έρημοι και απρόσωποι- δικοί μας εκπρόσωποι. Το Νταρφούρ, δεν είναι στην Αφρική. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι μόνο στην Αφρική. Ίσως-ίσως το «Νταρφούρ» να μην είναι καν μια «γεωγραφική έννοια», όπως –λέμε τώρα- το «Άνω Μακεδονία». Ίσως «Νταρφού» να λέγεται το σχέδιο που έχουν ετοιμάσει για τους λαούς της γης οι ηγέτες της παγκοσμιοποίησης.
Διαβάστε την παρακάτω είδηση. Το ρεπορτάζ είναι του Απόστολου Ράιδου, του Ημερήσιου Κήρυκα. Δημοσιεύτηκε το Σάββατο 11 Απριλίου.
«Συνέχιση της συνεργασίας με τη ΦΑΓΕ ζητούν οι αγελαδοτρόφοι
Εντείνεται η αγωνία στις τάξεις των αγελαδοτρόφων του νομού μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της γαλακτοβιομηχανίας "ΦΑΓΕ" η οποία ενημέρωσε αρκετούς παραγωγούς από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα πως δεν επιθυμεί να συνεργαστεί περαιτέρω μαζί τους. Χθες οι θιγόμενοι 17 παραγωγοί από το νομό συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και αποφασίστηκε η αποστολή υπομνήματος στη γαλακτοβιομηχανία με το οποίο ζητείται η συνέχιση της συνεργασίας και μετά τα μέσα του ερχόμενου μήνα.
"Μόνο για την περιοχή μας η απώλεια είναι 27 τόνοι ημερησίως οπότε καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος" σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Απόστολος Μωραΐτης ο οποίος προανήγγειλε μπαράζ συναντήσεων την ερχόμενη εβδομάδα με τον αρμόδιο αντινομάρχη αγροτικής ανάπτυξης κ. Βασίλη Ντόκο αλλά και άλλους φορείς της περιοχής.
Στο υπόμνημα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: "θα σας παρακαλέσουμε να συνεχίσετε τη συνεργασία μαζί μας και μετά τις 18 Μαΐου. Τόσα χρόνια συνεργασίας πιστεύουμε πως δεν σας έχουμε δώσει κανένα δικαίωμα. Όλοι μας έχουμε επενδύσει τις ζωές και το μέλλον μας για να φτιάξουμε ένα ποιοτικά καλό γάλα - γάλα το οποίο ζητούσατε και καλά κάνατε σαν εταιρεία. Διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο γι' αυτό κι εμείς ανθρώπινα σας καλούμε και πάλι για τη συνέχεια της συνεργασίας μας"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: