Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ωχ!!! Ποιος ακούει πάλι τον Σουφλιά….

«Θα μας ελέγξουν για το περιβάλλον
Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην προστασία του περιβάλλοντος τίθενται στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία καταφθάνει την μεθεπόμενη Τρίτη στην Αθήνα για τον ετήσιο έλεγχο προόδου της Ελλάδας στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Προτεραιότητα, το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, τα έργα στο Θριάσιο Πεδίο, η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών και η λήψη μέτρων για την προστασία των υδάτων.
Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά κύκλο επαφών -κυρίως με τους αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ- την Τρίτη, 8 Απριλίου. Η αποκαλούμενη «σύσκεψη-πακέτο» (ως συνολική θεώρηση των θεμάτων και όχι ερμηνευόμενη... βάσει της αργκό) πραγματοποιείται μια φορά ετησίως σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και αφορά το σύνολο των περιβαλλοντικών εκκρεμοτήτων. Η ελληνική σύσκεψη θα αφορά κυρίως τις ακόλουθες υποθέσεις:
Απόβλητα: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κλείσει και να αποκαταστήσει έως το τέλος του έτους όλες τις παράνομες χωματερές. Η Επιτροπή ζητεί να πληροφορηθεί τον αριθμό των χωματερών ανά περιφέρεια και την πορεία των έργων αποκατάστασης.
Ρύπανση του Ασωπού: Η Επιτροπή ζητάει ενημέρωση για τα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον τρόπο αδειοδότησης κτηνοτροφικών και βιομηχανικών μονάδων.
Προστασία υδάτων: Η Ευρώπη ζητεί να πληροφορηθεί την πορεία των έργων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, με προτεραιότητα σε Θριάσιο Πεδίο και Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Κορωπί και Νέα Μάκρη. Ανάμεσα σε άλλες υποθέσεις, που θα απασχολήσουν την αντιπροσωπεία είναι η εκτροπή του Αχελώου, η προστασία της Κορώνειας, ο ΧΥΤΑ στο Σκαλιστήρι και η εφαρμογή των οδηγιών για τις ζώνες προστασίας πτηνών και για τη χρήση μαζούτ με μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο».
Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_25/03/2008_263979

Δεν υπάρχουν σχόλια: