Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Σκεπτικισμός – Πολιτική: 1-0

Χωρίς «πανηγυρισμούς» ή «απογοητεύσεις» η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis,που παρουσίασε το Mega.
Παραθέτω κάποιες πρώτες σκέψεις μετά από μια σύντομη ανάγνωσή τους.
Για πρώτα φορά ποσοστά των πολιτών που επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας ή μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι τόσο κοντά. Αυτό σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, ότι ο κόσμος πλέον είναι απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα συνολικά και δεν είναι βέβαιος για τους δρόμους διεξόδου που επιθυμεί. Ίσως αυτό το πλησίασμα να είναι και απάντηση σε όλους εκείνους τα είχαν κάνει μόνιμη σημαία τους τη συνεργασία ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΣΥΡΙΖΑ με βάση το επιχείρημα ότι «την επιθυμεί ο κόσμος». Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η μια ή άλλη μορφή των κυβερνήσεων αλλά το πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής τους.
Το «ξεφούσκωμα» του ΣΥΡΙΖΑ, η ισχυροποίηση των δύο πόλων του δικομματισμού, η υποχώρηση του ΛΑΟΣ, η σταθερότητα με μια «αγχωτική» αυξητική τάση του ΚΚΕ δείχνουν τη λογική του «πέρα-δώθε» που διακατέχει τον κόσμο Και αποδεικνύουν τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν συνολικά το πολιτικό σύστημα..
Τέλος, το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια είναι άλλη μια απόδειξη αφενός του σκεπτικισμού τους αφετέρου των αδιέξοδων ή ασαφών πολιτικών ή προτάσεων που έχουν κατατεθεί.
Αν ήταν τόσο εύκολες οι ανατροπές, όσο εύκολες τις παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, τότε το «φάντασμα» των αλλαγών θα είχε αγκαλιάσει ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά….δεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: