Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας στη μοίρα της…

Αντιγράφω ως έχει το ρεπορτάζ του Γιάννη Δέλλη από τον «Ημερήσιο Κήρυκα».
Θεωρώ πως οφείλουν, ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ, οι αρμόδιοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, διοίκηση, εργαζόμενοι, γιατροί, επιστημονική επιτροπή κ.ά., να βγουν ΔΗΜΟΣΙΑ και να εξηγήσουν όχι το «πώς» έγινε το περιστατικό, αλλά το «πώς» φτάσαμε ως αυτό το σημείο. Φταίει η υποχρηματοδότηση; Φταίει η χρονοβόρα διαδικασία αντικατάστασης παλαιών μηχανημάτων; Φταίει η χρονοβόρα διαδικασία αγοράς νέων μηχανημάτων; Τι απ’ όλα φταίει; Θα μου πείτε: Φταίνε όλα αυτά και –ίσως- και κάποια άλλα….
Απ’ ότι είδα προχωρά ταχύτατα το «ΙΑΣΩ». Απ’ ότι ξέρω πολλές εξετάσεις, αντί να γίνονται στα νοσοκομεία της Λάρισας, γίνονται «έξω», σε ιδιωτικά εργαστήρια.
Μήπως, λέω τώρα, ο καρδιολόγος που κινδύνεψε να αποχαιρετίσει τα εγκόσμια κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στην ουσία είναι ο άνθρωπος θύμα μιας ειλημμένης απόφασης της Νέας Διακυβέρνησης του «καταλληλότερου» για αποδυνάμωση του δημόσιου και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της υγείας;
Όπως καταλαβαίνετε, κάθε «πονηρή» σκέψη γίνεται δεκτή….
Διαβάστε και … θαυμάστε τα έργα των σεμνών και ταπεινών …
«Καρδιολόγος "κεραυνοβολήθηκε" από χαλασμένο ηχοκαρδιογράφο
ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Δέλλης
Να κεραυνοβοληθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα χαλασμένου ηχοκαρδιογράφου κινδύνεψε το βράδυ της περασμένης Κυριακής καρδιολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η προβληματική εδώ και καιρό συσκευή βραχυκύκλωσε με αποτέλεσμα ο ιατρός να τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά, στο χέρι και να συνεχίσει κανονικά την εφημερία του. Ο καρδιολόγος δήλωσε "τυχερός στην… ατυχία του", καθώς όπως έλεγε λίγη ώρα αργότερα σε συνεργάτες του, σώθηκε από τις σόλες καουτσούκ των παπουτσιών του οι οποίες προσέφεραν την αναγκαία γείωση και τον έσωσαν από τα χειρότερα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην μονάδα Στεφανιαίας της Καρδιολογικής Κλινικής, όταν ο καρδιολόγος προσπάθησε να κάνει υπέρηχο σε ασθενή που νοσηλεύονταν με έμφραγμα. Διαπιστώνοντας ότι ο ηχοκαρδιογράφος δυσλειτουργούσε, επιχείρησε να κουνήσει τα καλώδια του μηχανήματος σε μία προσπάθεια να το θέσει σε λειτουργία. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν να υποστεί ηλεκτροπληξία και φυσικά να προκληθεί ολιγόλεπτος πανικός μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών. Το συγκεκριμένο μηχάνημα αγοράστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80' και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει προβλήματα λειτουργίας. Παράλληλα, λόγω της παλαιότητας του λογισμικού του, καθίσταται αδύνατη μία σειρά από εξετάσεις οι οποίες αποτελούν απαραίτητο εργαλείο στη σύγχρονη καρδιολογία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κλινική προσφέρει πλήρη ειδικότητα σε ειδικευόμενους καρδιολόγους.
"ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ"
Ακόμη, πάντως, και στις λειτουργίες που υποτίθεται ότι υποστηρίζει ο συγκεκριμένος ηχοκαρδιογράφος, εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα. Έτσι, δε μπορεί να υποστηρίξει μία απλή (για τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα) εξέταση τρίπλεξ μέσω της οποίας εντοπίζονται οι στενώσεις στις αρτηρίες του λαιμού (καρωτίδες) και κατά πόσον αυτές επηρεάζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας λιποθυμίες ή ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια. Ενδεικτικό, τέλος, της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το μηχάνημα είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος καρδιολόγος που χτυπήθηκε από το ηλεκτρικό ρεύμα, πριν από κάθε γνωμάτευση εξέτασης τοποθετεί αστερίσκο και επισημαίνει πως η ερμηνεία γίνεται "με κάθε επιφύλαξη" γιατί όπως εξήγησε στον "Η.Κ.", δεν "εμπιστεύεται πλέον αυτό που βλέπει ως ένδειξη"»
Πηγή:http://www.kirikas.com.gr/index.php?itemid=1048

Δεν υπάρχουν σχόλια: