Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Πετάτε ελεύθερα στο …. Ελευθεραί.


Αντιγράφω από τον «Ημερήσιο Κήρυκα» το παρακάτω ρεπορτάζ το οποίο στηρίζεται σε καταγγελίες της νεοσύστατης περιβαλλοντικής κίνησης «Πολίτες σε δράση».
Σημειώνω πως ο Δήμαρχος Λαρισαίων ενώ «εν χορδαίς και τυμπάνοις» είχε ανακοινώσει τα σχετικά με το χώρο αυτό, στη συνέχεια κινήθηκε με τη λογική του «απορία ψάλτου, βηξ».
Το περιμέναμε αυτό από τον «κ.65% αποδοχή του έργου του». Καιρός να το καταλάβουν και κάποιοι άλλοι, που ενοχλούνται από την «μπόχα» που «αναδύουν» κάποιοι άλλοι «άλλοι» και γι αυτό δεν θέλουν να τους δουν ούτε ζωγραφιστούς, προς δόξαν, φυσικά, του «κ.65% αποδοχή του έργου του». Α! Μην το ξεχάσω. Τους «άλλους» δεν θέλουν να δουν ούτε ζωγραφιστούς. Όχι τις ψήφους τους!!!
Διαβάστε λοιπόν.

«Ανοιχτές χωματερές κι ας έχουν κλείσει.
Σοβαρότατες καταγγελίες για επαναλειτουργία της ανεξέλεγκτης χωματερής στην περιοχή της Φαλάνης, αλλά και για την επίσης ανεξέλεγκτη χωματερή που εγκατέστησε ο δήμος Λάρισας στην περιοχή του Ελευθεραί αρχικό για την υποδοχή αδρανών υλικών (μπάζα) η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε κανονικό ΧΑΔΑ, έκαναν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης "Πολίτες σε δράση".
Τα μέλη της οργάνωσης κατήγγειλαν μάλιστα ότι στην περίπτωση της Φαλάνης η απόπειρα αποκατάστασης που γίνεται με πρωτοβουλία του δήμου Γιάννουλης, γίνεται με τρόπο απαράδεκτο για την υγεία των εργαζομένων, αλλά και για το περιβάλλον, αφού τα απορρίμματα σπρώχνονται στην κυριολεξία στη λίμνη με το τυρόγαλα. "Πριν αρκετό καιρό με αφορμή ερώτηση για μεταφορά των σκουπιδιών από το "κιόσκι" , ο κ. Βαλακώστας, διευθυντής της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, είχε δηλώσει ότι για να γίνει εκσκαφή και μεταφορά απορριμμάτων, τα συνεργεία που θα αναλάβουν ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να φέρουν εξοπλισμό αντιμετώπισης βιολογικού πολέμου" είπαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και συνέχισαν:
"Τα συνεργεία που ανέλαβαν τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της χωματερής Φαλάνης, μάλλον δεν είχαν ακούσει τον κ. Βαλακώστα γι' αυτό κάνουν την εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά και εκφόρτωση όλων των σκουπιδιών χωρίς καμιά προφύλαξη.
Ας μην γκρινιάζουμε όμως. Κάτι γίνεται. Η χωματερή αποκαθίσταται. Για δεύτερη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο από δύο χρόνια. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί τρίτη. Προτείνουμε στον Δήμαρχο Γιάννουλης να πιέσει τον κ. Γκούπα ώστε να δώσει εκείνο το ποσό για την περίφραξη που αρνήθηκε πριν από δύο χρόνια με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτό το χάλι.
Είναι επίσης ευχάριστο ότι ο Δήμος Γιάννουλής αποφάσισε να "ρίξει κάτω από το χαλί" τα σκουπίδια που είχαν συγκεντρωθεί και έπνιγαν τις όχθες του Πηνειού στο παραποτάμιο δάσος δίπλα στο Δασοχώρι.
Δύο ερωτήματα μόνο προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συμφωνεί με τον τρόπο που γίνεται τώρα η "αποκατάσταση"; Ποίοι ευθύνονται για το χάλι που δημιουργήθηκε;
ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ
Τα μέλη της οργάνωσης έκαναν σαφέστατη καταγγελία και έναντι του δήμου Λάρισας, ο οποίος προ διετίας συνέστησε ανεξέλεγκτη χωματερή στην περιοχή του δήμου Κοιλάδας (Ελευθεραί) την ίδια στιγμή που η περιφέρεια προσπαθούσε να κλείσει τις παράνομες χωματερές.
"Πριν από δύο χρόνια περίπου, έγιναν ανακοινώσεις από την Δημοτική Αρχή Λάρισας, για την ευκαιρία που είχαμε οι πολίτες να παραδώσουμε τις παλιές λευκές ηλεκτρικές συσκευές και τα υλικά κατεδάφισης σε "ειδικά διαμορφωμένους χώρους και έναντι ενός μικρού τιμήματος" είπαν τα μέλη της οργάνωσης και συνέχισαν:
"Εμείς απλά διαπιστώσαμε την πλήρη ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής και την απίστευτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα ζητήματα περιβάλλοντος.
Γινόμαστε σαφείς:
Ο Δήμος Λαρισαίων ουδέποτε αδειοδοτήθηκε για τη δημιουργία και λειτουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου διάθεσης υλικών κατεδάφισης. Ουδέποτε επίσης διαμόρφωσε το χώρο.
Στην πορεία αυτών των δύο σχεδόν χρόνων δεν μπορεί να μην διαπίστωσε κανείς από τον Δήμο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ότι ο χώρος είχε ήδη μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή. Τη στιγμή μάλιστα που για κάποιες ώρες καθημερινά υπήρχε στο χώρο φύλακας.
Χαρακτηριστικό της ανευθυνότητας είναι το γεγονός ότι η χωματερή δημιουργήθηκε αφού είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης όλων των παράνομων χωματερών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Γκούπας έκλεινε όπως - όπως τις χωματερές και ο Τζανακούλης άνοιγε καινούργια.
Τώρα πια η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. Τώρα δεν μιλάμε για ένα χώρο με μπάζα αλλά για μια κανονική χωματερή στην οποία τα μισοθαμμένα σκουπίδια αναφλέγονται και σιγοκαίνε για μέρες.
Σε μια βόλτα μας στο χώρο ύστερα από καταγγελίες, συναντήσαμε όγκους πλαστικών να καίγονται δίπλα σε καλλιέργειες και σε γεωτρήσεις.
Ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία σκουπιδιών συναντήσαμε και πολλές άδειες συσκευασίες με ετικέτες που προειδοποιούν ότι το περιεχόμενό τους είναι τοξικό και επικίνδυνο για το περιβάλλον. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς περιείχαν αυτά τα μπιτόνια, δεν ξέρουμε πόσα από αυτά είχαν υπολείμματα περιεχομένου, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει όταν τα μπιτόνια αυτά καίγονται. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ελαφρότητα πράξεων αγγίζει τα όρια της εγκληματικής αμέλειας".
Τέλος τα μέλη της οργάνωσης κάλεσαν την Περιφέρεια, την Νομαρχία, τον Δήμο Κοιλάδας και το Δήμο Λάρισας να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: