Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Τα χειρότερα, έπονται...

Πέντε χρόνια ύφεση και περικοπές στον ιδιωτικό τομέα
Δεύτερο «κύμα» μέτρων περιορισμού των δαπανών και αύξησης των εσόδων, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα κατά 10%- 20%, αναμένεται- σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους- να επιβληθεί τον Σεπτέμβριο στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν προβαίνουν σε δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα μετέχουν και στις κατά καιρούς επιθεωρήσεις που κάνουν τα κλιμάκια της Κομισιόν στην Αθήνα- έχουν προειδοποιήσει τους προϊσταμένους τους ότι η Ελλάδα, μετά και τη λήψη των πρόσφατων μέτρων, εισέρχεται σε μια περίοδο πενταετούς τουλάχιστον βαθιάς ύφεσης, της τάξης του-3% τουλάχιστον, με την ανεργία να κινείται στο ύψος του 20% (επισήμως ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στην πραγματικότητα πολύ περισσότεροι) και πληθωρισμό κι επιτόκια υψηλότερα της υπόλοιπης ευρωζώνης.
Επιπλέον μέτρα. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο και ο φόβος της χρεοκοπίας που υπήρξε τους τελευταίους μήνες- και που ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα επίπονα μέτρα- δεν πρόκειται να εκλείψει βραχυπρόθεσμα: ακόμη κι αν βρεθεί μηχανισμός συνδρομής της ελληνικής κυβέρνησης για τα περίπου 22 δισ. που χρειάζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους της τον Απρίλιο και τον Μάιο, αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα δανεισμού που έχει η χώρα. Σημειώνουν δε ότι ήδη αυτά που καλείται, με τα σημερινά δεδομένα, να πληρώσει σε τόκους η ελληνική κυβέρνηση αρκούν για να εκτροχιάσουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε συνδυασμό με τη βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση, είναι προφανές ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για να τηρηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%.
Διαρθρωτικές αλλαγές. Ήδη η Κομισιόν στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας έχει συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές- μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την οποία τώρα οι σύμβουλοί της προσδιορίζουν σε 10%- 20%. Οι τελευταίοι όμως επισημαίνουν ότι οι αλλαγές αυτές έχουν χαρακτήρα επείγοντος, προκειμένου κάποια στιγμή η Ελλάδα να μπορέσει να στηριχθεί στις εξαγωγές της και όχι στην κατανάλωση για τη δημιουργία ανάπτυξης- αφού το μειωμένο εισόδημα και η απουσία αποταμίευσης αδυνατούν να την καταστήσουν λύση όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια.
Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι οι εμπειρογνώμονες ασκούν εμμέσως πλην σαφώς κριτική στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, επειδή έσπευσαν να επιβάλουν στην Ελλάδα μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας- χωρίς να λάβουν υπόψη τους την ύφεση που αυτά θα προκαλούσαν και τη συνεπαγόμενη κοινωνική αναταραχή.


Εφιαλτικά σενάρια από την Deutsche Βank

Ύφεση 2% στην ελληνική οικονομία για δεύτερο συνεχόμενο έτος προβλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ενώ η Deutsche Βank σε έκθεσή της βλέπει τρία μαύρα χρόνια με συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5% έως το 2012 και παράλληλη εκτίναξη της ανεργίας στο 20% του εργατικού δυναμικού.
Πρόκειται για προβλέψεις που συμπίπτουν με την ανακοίνωση ελληνικών στατιστικών στοιχείων για την περυσινή χρονιά, τα οποία πιστοποιούν ύφεση 2%- για πρώτη φορά μετά το 1993- με κάθετη βουτιά επενδύσεων και κατανάλωσης και παράλληλη έκρηξη της ανεργίας στο 10,2% του εργατικού δυναμικού.
Τα εφιαλτικά σενάρια της Deutsche Βank αναδεικνύουν τις πρόσθετες δυσκολίες που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο και να καθηλώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012. Η γερμανική τράπεζα στη σχετική έκθεσή της χαρακτηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος Ηράκλειο άθλο, εκτιμά όμως πως η προσαρμογή δεν είναι ανέφικτη. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η ύφεση θα πλησιάσει το 4% φέτος, για να ακολουθήσει πτώση 2% το 2011 και 1,5% το 2012. Η ανάκαμψη θα έλθει το 2013 με ρυθμό ανάπτυξης 1%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρότι ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τις νεώτερες εκτιμήσεις για την ύφεση φέτος (-0,3% προέβλεπε το βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και-0,8% το εναλλακτικό, αλλά θεωρούνται ξεπερασμένες και οι δύο εκτιμήσεις), δεν συμμερίζεται καταστροφολογικά σενάρια και προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη από το επόμενο έτος.

Πάντως, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters έθεσε τον πήχυ της ύφεσης στο 2% και για φέτος, συνδέοντας την πίεση στην ανάπτυξη και με τα δραστικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Καλά νέα. Τα καλά νέα ήλθαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους «έτρεξαν» με ρυθμό 13,1% (στόχος 10,8%) και οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 9,6% (στόχος ετήσια μείωση 2,6%). Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η υπέρβαση των εσόδων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 30,6%, εξαιρουμένης της οποίας τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν αύξηση 7,8% κάτω από τον ετήσιο στόχο αύξησης κατά 9,2%.
Έτσι, το πρώτο δίμηνο του έτους ο κρατικός προϋπολογισμός έκλεισε με έλλειμμα 903 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 77,4% σε σχέση με τα 3,986 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διμήνου.
(Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4564718&ct=1)

Δεν υπάρχουν σχόλια: